Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan de gezondheid van je gebit en mond. Met de juiste gebitsverzorging kan je ervoor zorgen dat je gebit niet lijdt onder de veranderingen in je lichaam.
Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op je gebit tijdens de zwangerschap. Hormoonschommelingen kunnen ervoor zorgen dat je gevoeliger bent voor gingivitis (tandvleesontsteking) en zelfs parodontitis (ernstige tandvleesontsteking), waarbij het kaakbot kan worden aangetast en tanden los kunnen komen te zitten.
Tijdens de zwangerschap kunnen vrouwen last hebben van ochtendmisselijkheid met braken, wat invloed kan hebben op het gebit door het zuur in het braaksel.
Eetgewoonten spelen ook een rol bij de gezondheid van je gebit tijdens de zwangerschap. Veel eetmomenten op een dag door tussendoortjes kunnen zorgen voor een constante zuuraanval op je gebit. Daarnaast kunnen speciale eetbehoeften zoals een trek in zure producten, drop of zoetigheden ook extra belasting vormen voor je gebit.
Belang van een gezond gebit bij een zwangerschap
Als je van plan bent om zwanger te worden, is het verstandig om je tandarts te bezoeken voor een controle en eventuele preventieve behandelingen. Een gezonde mond is essentieel voor een goede algehele gezondheid en een gezonde start van de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap kan je tandarts de gezondheid van je mond in de gaten houden en indien nodig tijdig behandelen.
Tips voor mondgezondheid tijdens de zwangerschap
Het is belangrijk om tijdens de zwangerschap extra aandacht te besteden aan de verzorging van je gebit om problemen met je tandvlees en gebit te voorkomen. Kies een goede tandpasta en een zachte (elektrische) tandenborstel, gebruik flosdraad en/of ragers, en maak gebruik van een natuurlijk mondspoelmiddel. Een monddouche kan helpen om de ruimtes tussen je tanden en kiezen goed te reinigen. Houd er rekening mee dat mondverzorgingsproducten via de slijmvliezen in je lichaam kunnen worden opgenomen, wat kan beïnvloeden welke producten je kiest.
Beperk het aantal eetmomenten tot 3 maaltijden per dag en vermijd snacks tussendoor. Drink voornamelijk water in plaats van zoete dranken of dranken met koolzuur. Je kan water op smaak brengen door bijvoorbeeld een schijfje citroen, muntblaadje, schijfje appel of geplette aardbei toe te voegen. Voor droge mondklachten kan je tussendoor slokjes water drinken of kokosolie in de mond laten smelten. Bij bloedend tandvlees tijdens de zwangerschap is het belangrijk om direct contact op te nemen met je tandarts voor een juiste diagnose en behandeling.
Conclusie
Een goede mondgezondheid tijdens de zwangerschap is essentieel voor zowel de moeder als de baby. Door de juiste gebitsverzorging en regelmatige controles kan je problemen voorkomen en een gezond gebit behouden. Neem altijd contact op met je tandarts bij klachten of vragen over je mondgezondheid tijdens de zwangerschap.